به گزارش مشرق، روزنامه «کیهان» در ویژه های خود نوشت:
روزنامه جهان صنعت در گزارشی درباره آمارهای مربوط به صادرات نوشت: سال گذشته که دولت از مثبت شدن تراز تجاری و افزایش صادرات غیرنفتی کشور خوشحال بود، فکرش را هم نمیکرد که سال بعد اوضاع جور دیگری رقم بخورد. اما همانطور که کارشناسان هشدار داده بودند، دستکاری آمار صادراتی و جابه جا کردن کالاها در گروههای مختلف نمیتواند حقیقت ماجرا را تغییر دهد و اوضاع صادرات را با بهبود مواجه کند بلکه تنها بیان واقعیت را به تاخیر میاندازد.
با وجود اینکه تراز تجاری کشور تا فروردینماه مثبت بود اما آمار تجارت خارجی چهارماهه اول سال از کاهش قابل توجه صادرات غیرنفتی و همچنین تراز تجاری منفی حکایت داشت. این در حالی است که این روزها باید آمار پنجماهه تجارت خارجی توسط گمرک اعلام شود اما حتی اگر آمار، شرایط صادرات را خوب جلوه دهد، واقعیت تغییر نخواهد کرد، چرا که به گفته رئیسکنفدراسیون صادرات ایران برای بهبود صادرات، باید پنج اولویت واقعیسازی نرخ ارز، منطقی شدن نرخ تسهیلات بانکی، ساماندهی وضعیت حملونقل، احیای ارتباطات بانکی با سایر کشورها و ارائه بستههای حمایتی در صدر برنامههای دولت قرار گیرد. در غیر این صورت با توجه به اینکه دولت پول چندانی در بساط ندارد و همچنین بودجه محدودی را برای صادرات در نظر گرفته است، از این پس شرایط صادرات وخیمتر نیز خواهد شد.
البته بخشخصوصی و فعالان اقتصادی بارها در نشستهای گوناگون چالشهای صادراتی را مطرح کرده و نسبت به آینده تجارت خارجی کشور هشدار دادهاند اما دولت به جای اینکه برای توسعه صادرات فکری جدی کند، در توهم صادراتی به سر میبرد.
فراز جبلی دبیرکل انجمن صادرکنندگان نمونه و برتر ایران در رابطه با میزان صادرات غیرنفتی کشور در چهار ماهه امسال بیان کرد: افتی که در آمارهای مربوط به چهار ماهه سال ۹۶ شاهد بودیم، مسئله جدیدی نبود و ما مدتهاست که نسبت به این موضوع هشدار دادهایم.
وی با بیان اینکه عادت کردهایم خودمان را پشت یکسری آمار مخفی کنیم، گفت: چند سالی میشود که میعانات گازی، پتروشیمی، گاز طبیعی و محصولاتی از این دست به گروه صادرات غیرنفتی اضافه شده تا با کمک اینها آمار مربوط به صادرات غیرنفتی رشد کند اما واقعیت این است که اگر عدد صادراتی مربوط به این گروهها را از آمار صادرات غیرنفتی کم کنیم، صادرات در سالهای قبل هم عدد خوبی نداشته است.
وی با اشاره به اینکه بخش کوچکی از صادرات که مربوط به نفت و فرآوردههای آن نبود، از اول هم شرایط خوبی نداشت، افزود: مشکلاتی که طی چند ماه اخیر بر سر راه صادرات چند قلم کالای صادراتی قابل توجه ایران همچون پتروشیمی به وجود آمد، افت صادرات را رقم زد.